Belysningstips

Holder du på å innrede et nytt hjem, er du kanskje i en byggeprosess, holder på å pusse opp eller vil du rett og slett bare fornye deg litt på lampefronten? Da hjelper vi deg gjerne!

Hvordan velge riktig belysning:

Hvert eneste rom i huset har en egen funksjonalitet og det er viktig å ta hensyn til dette når du skal lyssette de forskjellige rommene.

Har du tegninger, skisser eller bilder av rommene du skal lyssette ta de gjerne med til butikken så hjelper vi deg med å finne den beste løsningen .

PH 5 farger GUBI00501101_4 semi-45-chrome-1

 • Kjøkken

Kjøkkenet er et sted det er behov for mye lys. Lyssettingen bør være

egnet for både matlaging, renhold og lekselesing.

På kjøkkenet er det viktig å tenke på ett godt generelt lys som ikke skygger når du skal stå og arbeide . Arbeidslyset over benken kan monteres under overskap eller hvis man ikke har overskap kan alternativet være vegglampe eller pendler som lyser ned på benken. Dimmer på lampene kan anbefales for forskjellige stemninger.

 

lightyears54559_72dpiAlvacaravaggio-read-wall-black-installation-16168

 • Bad

På badet ønsker man godt lys , men også muligheten til et mer behagelig lys som kan brukes på natten.

Riktig lys ved speilet, sminkelys som ikke skygger er viktig. Badet er delt inn i soner og må ha høyere IP grad jo nærmere vann de plasseres. Hvis du måler hvor langt unna lampen skal plasseres fra badekarskant og dusjhode, er det lettere å velge riktig tetthetsgrad . Tenk på at mørke fliser og innredning stjeler lys.

Skjermbilde 2017-02-23 kl. 15.32.16

Zone 1: IP 65/67

Zone 2: IP 44

Zone 3: IP 21

 

 

 

 

 

Cortona miljø CS_MiniGloBall_CW_06 AJ væglampe sandfarvet 1

 • Garderobe

Garderobe lys finnes i flere varianter. En lampe utenfor som lyser inn, eller hvis garderobeskapet er langt, en skinne med flere punkter som vinkles inn i skapene.

Vi kan også tilby løsninger til å montere inni skapet. Her har man også mulighet til å få lys som slår seg på automatisk når skapet åpnes.

skjermbilde-2016-11-18-kl-12-59-55bullo-alu-miljoLightyears-Lullaby-143661.XL

 • Belysning over spisebord

Er dette hovedlyset i rommet eller kan du ha en lampe som kun lyser rett ned. Lyse bordflater reflekterer lyset ut i rommet, mens mørke bordflater stjeler lys og trenger sterkere belysning. Hvis du trenger mye lys i rommet velg gjerne en lampe med flere lyskilder i stede for en sterk, da dette kan bli ubehagelig å se på. Har du vinduer med utsikt kan en lampe i glass eller en nett og luftig lampe være en god idé. Har du langt bord kan flere lamper være et alternativ. Lampene bør kunne dimmes og skal plasseres ca, 70-80cm opp fra bordflaten.

PH 5 farger 4e25d913aa864002cb9b7f7626e5b8c9 louis-poulsen-collage-450-ambiente-6_zoom

 • Stue

Stuen er et av rommene i huset det tilbringes mye tid. Derfor er det viktig med god belysning så rommet blir behagelig å oppholde seg i. Du bør ha et dimbart hovedlys som gir et vist overlys. Når hovedlyset er på plass kan man begynne å tenke på hvilke deler av rommet man ønsker å fremheve og hvilke deler som trenger spesielt godt lys. Har du TV i rommet bør lyset plasseres så det ikke gir refleksjoner i skjermen, bruk lamper med skjult lyskilde.

Tenk gjerne flere lyspunkter for å kunne variere stemningen, men også for å fremheve bilder, ildsteder, tapeter og pynt. Har du mange bilder på veggen, Vil en skinne med flere spotter være en god løsning. Lys/skygge effekt gjør at rommet blir mer levende/ spennende. Det er også viktig å tenke på godt leselys og arbeidslys hvis det er behov for det. Mørke kroker og vegger kan godt lyses opp på en spennende måte med opp og ned lys.

Cof-17-Pebblethumb_3239110_2000x2000GUBI00501101_4

 • Trapp

Har du en høy trappegang kan det være fint å bruke hele høyden ved å henge flere lamper i ulike høyder så du får et luftig inntrykk. Tenk gjerne LED lyskilder hvis det er vanskelig å komme til og å bytte lyspærer. Vegglamper er også et godt alternativ. Vegglampene plasseres ca.140cm fra trappetrinn, og kan følge trappen. Har du bilder eller malerier i trappen kan det være effektfullt å belyse disse med maleri belysning eller spotter. Velg gjerne dimmer her også.

Velg gjerne en lampe som lyser alle veier og er pen både når du går opp og ned trappen.

media-22327622-aagaard-24florapatera-btb-interior_06

 • Soverom

Et dimbart generelt hovedlys i rommet og leselys ved sengen er et godt startpunkt. Skal taklampen plasseres over sengen eller skal den plasseres i en gangsone? Regne med at du skal ha minst 210 cm fra gulvet til du møter lampen i taket hvis du skal kunne gå under lampen.Hvis lampene ved sengen har skjult lyskilde og dimmer er det lettere for en å sove og en annen å lese.  Har du en pult er det fint med et eget arbeidslys.Hvis rommet har  garderobeskap er det lurt og ha et eget lys for dette hvis ikke taklampen lyser godt nok inn i skapet. Eventuelt en skinne utenfor som lyser inn i skapet.

VITA_Eos_x-large_c9ce96bf-714e-48cc-acda-16b1de916c30_largeVITA_Acorn_white_polished_steel_clusterVITA_Shade_felt_bricks_and_lemontree_environment

 • Entré/ Inngangsparti

Entréen er det første inntrykket man møter av boligen.Lys i inngangspartiet står gjerne mye på. Noen ganger vil vi ha mye lys,andre ganger litt mindre. Lamper med dimbare led lyskilder er et godt valg. Bruk gjerne et smykke, blikkfang i taket som gir et godt generelt lys. Husk at garderobeskap trenger mye direkte lys.

Artichoke bullo-alu-miljothumb_3239134_2000x2000

 • Gang/Gangsoner

Det er fint å bruke LED i gangen siden det er enn gjennomgangs sone og lyset gjerne blir stående på.

Er det en lang gang, bruk gjerne flere punkter som følger retningen av gangen. Kanskje noen spotter hvis du har bilder på veggene du ønsker å fremheve.

AJ sort gulvMiljø2pd2_black_lounge

 • Barnerom

Barn trenger ikke like godt lys som voksne, men et vist hovedlys og leselys ved sengen. Ofte er det mye ting og farger som skjer inne på et barnerom. Ved å velge en nøytral taklampe og leselampe roer dette ned og kan enklere fortsatt fungere om noen år. Barnet skal ikke vokse ifra lampen, men med lampen. Heller krydde med noen morsomme og kule bordlamper eller vegglamper som er enklere og skifte ut. En lysslynge i LED gir pent dekorasjons lys og kan også fungere fint som nattlys.

VITA_Eos_x-large_c9ce96bf-714e-48cc-acda-16b1de916c30_largemiljo-ciro-svart 7594_CortonaCeiling240multiwall-miljo

 • Utendørs

Her ønsker vi gjerne å skape en hyggelig atmosfære utenfor hjemmet, som ønsker velkommen. Godt lys ved døren så du kan se hvor nøkkelhullet er en mørk kveld. Godt lys i gangsoner som gangvei og trapp er viktig. Ved å belyse opp utenfor ditt hus forlenges utsikten innenifra og du slipper mørke sorte flater som vinduer.

Vegglamper på huset finnes med forskjellige lys retninger. En lykt kan gi et generelt lys, lys kun opp/ned eller med en spott en enkel retning av lyset . Kanskje kan du blande litt for et mer spennende inntrykk? Her er det også lurt og tenke på valget av lyspærer. Ser man pæren gjennom lykten? Man trenger oftest mer lys om vinteren enn om sommeren. Bruk LED så du slipper å skifte lyspærer så ofte. Det finnes lyspærer med mørkesensor som slår seg av og på selv, så du slipper å tenke på det. Har du et pent tre eller busk kan en spott ved foten som lyser opp i treet være en kul effekt.

6393326_2 media-22214492-henne-moelle-å-hotel-50  norlys-lund-ok3f